Muffiny bananowo-czekoladowe

banana muffins (2)

Już od jakiegoś czasu używamy z mężem bardzo mało cukru (w zasadzie tylko do pieczenia), nawet dokładnie nie pamiętam, kiedy biały, rafinowany opuścił nasze progi. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, ile pożytku z tego czerpiemy, poczynając na prewencji cukrzycy, a kończąc na węższym obwodzie w pasie i większych zasobach energii.

Przyzwyczailiśmy się również do zmniejszenia ilości cukru używanego do ciast i innych wypieków. Nasze kubki smakowe bez większego problemu przystosowały się do tej modyfikacji i tylko czasami przypominamy sobie o niej, gdy nasi goście dziwią się, czemu to ciasto nie jest w ogóle słodkie (dla nas jak najbardziej jest!)?

Zachęcam do tej pozytywnej zmiany, sami zobaczycie, że życie bez cukru jest o wiele… słodsze! Poniżej przepis na bardzo łatwe muffiny wypełnione po brzegi cennymi i wartościowymi składnikami z małą ilością brązowego cukru.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 80g oleju rzepakowego
  • 50g maślanki
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g pokruszonej gorzkiej czekolady (może być mleczna lub deserowa)
  • 50g orzechów włoskich (ja miałam laskowe i też się dobrze sprawdziły)

Wykonanie:

  1. Do miski wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, maślankę. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
  2. Banany obrać, pokroić na małe kawałki i rozdrobnić widelcem w osobnej miseczce. Dodać do masy, wymieszać.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, kawałki czekolady i orzechy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4. Do sypkich składników delikatnie dodać płynną masę. Wymieszać krótko łyżką tylko do połączenia składników (mąka nie powinna być widoczna, ale mogą być grudki w cieście).
  5. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek lub papierowych papilotek i umieścić w formie na muffiny. Foremki lub papilotki wypełnić do wysokości około 1cm od brzegu, tak by muffiny miały miejsce wyrosnąć. Piec 30 min. w temperaturze 150°C.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić muffiny do góry nogami lub ułożyć na kracie, by ostygły.

Smacznego!

banana muffins (1)

banana muffins (5)

banana muffins (3)

banana muffins (6)

banana muffins (4)

 

 

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Muffiny bananowo-czekoladowe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s